Beleids- en werkplan Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden 2022.
Inleiding:
Het afgelopen jaar is in een aantal opzichten een bijzonder jaar gebleken: de aanhoudende beperkingen opgelegd door de corona-crisis, het voortijdig vallen van het kabinet Rutte III en de lange formatie na de verkiezingen in maart, de kritische ontvangst van het consultatie-document en de vertraging in het wetgevingstraject: 2021 moet helaas worden gezien als een beetje een verloren jaar. In het beleids- en werkplan 2022 proberen wij zo adequaat mogelijk in te spelen op de realiteit van vandaag en, met name als het gaat om de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving; de invloed van de LBPG (en de Federatie) zo sterk mogelijk in te zetten om een maximaal resultaat voor ons gepensioneerden te realiseren.
1. De LBPF als belangenbehartiger van Philips gepensioneerden.
De Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden (LBPG) is in 2016 ontstaan vanuit de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (Federatie). De daling van het aantal lokale verenigingen van Philips gepensioneerden en daarmee het aantal gepensioneerden verbonden aan de Federatie, gaf aanleiding tot de oprichting van de LBPF. De LBPF biedt nu onderdak aan gepensioneerden die niet verbonden kunnen of willen zijn aan een lokale vereniging. Zeker in deze tijd waarin de fundamenten van ons pensioenstelsel ter discussie staan, is het van belang dat de Philips gepensioneerden zich zo breed mogelijk verenigen om zo een relevante partij te zijn in deze discussie. Informatie van het Philips Pensioenfonds laat een relatief kleine krimp zien in het aantal bij het fonds aangesloten pensioengerechtigden. Dat aantal is nu circa 52.000 en zal in 2040 nog rond de 44.000 liggen. Dat komt mede doordat er een instroom is van polishouders, mensen die Philips enige tijd geleden verlaten hebben, maar nog wel opgebouwde pensioenaanspraken bij het PPF hebben. Dit betekent dat er ook de komende decennia een stevige kwantitatieve basis zal blijven bestaan voor een belangenvereniging van Philips gepensioneerden en polishouders.
De LBPG spant zich samen met de plaatselijke verenigingen van Philips gepensioneerden in om binnen het verband van de Federatie de belangenbehartiging vorm te geven. De belangrijkste doelstellingen van de LBPG en de Federatie zijn:
- Het behartigen van de belangen van Philips gepensioneerden richting Philips Pensioenfonds, Philips, Signify, Philips ex-DA en andere stakeholders.
- Het behartigen van deze belangen richting overheid en de samenleving, bijvoorbeeld door participatie in de Koepel Gepensioneerden en PUSH (de samenwerking tussen de verenigingen van gepensioneerden van grote bedrijven zoals Unilever, Shell, Hoogovens, Akzo, DSM, etc.); dit gericht op koopkrachtbehoud, en op wetgeving met betrekking tot pensioenen, fiscale zaken, wonen, zorg en welzijn voor senioren.
- Het coördineren van door Philips verstrekte subsidies voor met name de verweesde verenigingen.
- Het coördineren van het collectief contract betreffende de ziektekostenverzekering bij Aon.
De doelstellingen 1) en 2) en in mindere mate doelstelling 4) zijn voor de Federatie gelijk aan die voor de LBPG. De LBPG profiteert ook indirect van de Subsidies die de Federatie van Philips ontvangt. De huidige situatie waarbij de LBPG naast de lokale verenigingen onder het gemeenschappelijke kader van de Federatie is georganiseerd is ons inziens aan vereenvoudiging toe. Daartoe is in het vorige bestuur al een aanzet gegeven, maar gezien de prioriteit op de nieuwe pensioenwetgeving denken wij pas in 2023 met concrete voorstellen te komen. Zeker in verband met de invoering van de nieuwe pensioenwet is het van groot belang dat we ons namens de gehele populatie van Philips/Signify gepensioneerden kunnen blijven opstellen.
2. Beleidsprioriteiten 2022 en volgende jaren.
A) Ontwikkeling van de Philips pensioenen
Belangenbehartiging op het gebied van pensioen via de Federatie, is het focuspunt van de LBPG. Inzet blijft het veiligstellen van een waardevast pensioen voor alle Philips gepensioneerden. In de jaren na de financiële crisis rond 2008 is door de lage rekenrente een forse aanslag gepleegd op de waardevastheid van onze pensioenen. Over de afgelopen 12 jaar heeft indexatie maar mondjesmaat plaatsgevonden. Soms in het geheel geen indexatie, dan wel partieel. Dankzij de Federatie bij het PPF heeft af gedwongen de indexatiegrens vanaf 2018 niet op 116%, maar op 110% te leggen, kon er vaker deels indexatie plaatsvinden. Toch is voor gepensioneerden de indexatie-achterstand tot bijna 13% opgelopen. Gelukkig is het financiële plaatje in 2021 aanzienlijk verbeterd en kan PPF in april 2022 een volledige indexatie uitkeren; en dat is maar goed ook want de snel oplopende inflatie heeft fors ingehakt op het besteedbaar inkomen van gepensioneerden. Ook is sprake van een beperkte inhaal-indexatie.
Van belang voor de toekomst is de vormgeving van het nieuwe pensioenstelsel. Eind 2020 startte de internet consultatie van het nieuwe pensioenstelsel. Het plan was de wet vanaf 2022 in te voeren. Er is een aanzienlijke vertraging opgetreden in het wetgevingstraject. Bovendien is ook uit de consulatie-ronde gebleken dat de invoering ook veel meer tijd gaat kosten vanwege de complexiteit. De planning is nu dat in 2022 de wetgeving zal worden afgerond en dat implementatie tussen 2024 en 2027 zal plaatsvinden. De Federatie (en dus ook de LBPG) zal als belangenbehartiger hier zeer veel aandacht aan moeten geven. In de herfst van 2020 is een eerste Position Paper door de Federatie uitgebracht. In april van het vorig jaar hebben we die aangescherpt. Het Position paper kunt u terugvinden op de website van de Federatie. Het bestuur van de Federatie/LBPG en de pensioencommissie hebben besloten om zich in deze uitermate complexe discussie te laten ondersteunen door een onafhankelijk gespecialiseerd bureau. Wij doen dit enerzijds om niet afhankelijk te zijn van de informatie die ons wordt aangereikt door het PPF, maar ook te profiteren van kennis en inzichten van een professionele partij waaraan wij onze positie kunnen toetsen. Daardoor kunnen we in de richting van Philips/Signify en PPF een gedegen onderbouwing van onze argumenten geven. Verwachting is we hierdoor later dit jaar met een vernieuwde position paper kunnen komen. Er zijn met betrekking tot het nieuwe pensioenstelsel nog heel veel keuzes mogelijk. De wetgeving ligt nog niet vast en daarna kunnen sociale partners en pensioenfondsen nog zeer ingrijpende keuzes maken over de inrichting van het pensioenstelsel. Dit kan gepaard gaan met zeer grote vermogensoverdrachten. De formele positie van gepensioneerden in deze discussie is beperkt. In 2020 hebben we ons daartegen verzet, vooral op landelijk niveau via de Koepel Gepensioneerden om in de wetgeving een formele positie voor de gepensioneerden vast laten leggen. Als resultaten van deze inspanningen is het “hoorrecht” voor verenigingen van gepensioneerden met een representatieve omvang in het wetsvoorstel opgenomen met betrekking tot het transitieplan dat sociale partners opstellen. Philips heeft de Federatie als de “hoorrecht”-partner aangewezen. Daarnaast is aangaande het adviesrecht van het VO opgenomen, dat indien één geleding (bijvoorbeeld de gepensioneerden) zich niet kan vinden in de voorgestelde implementatie van de nieuwe pensioenregeling door het PPF, het bestuur dit plan moet heroverwegen. Wij vinden dit nog steeds een erg zwakke positie voor gepensioneerden en we zullen de strijd voortzetten om deze formele positie te versterken.
De vertraging van de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving tot op zijn minst 2024 heeft het noodzakelijk gemaakt om de pensioenparagraaf in de lopende cao te vernieuwen. De afspraak liep as per 1 januari 2022. Het resultaat van die herziening heeft lange en intensieve discussies gevergd; het uiteindelijke resultaat (verlaging opbouw-percentage van 1,85% naar 1,65% voor de komende twee jaar, maar ook een bijdrage vanuit de bestaande financiële buffers van PPF) is weliswaar teleurstellend in die zin dat hiermee een premie-gat (voor de actieven) ten dele gefinancierd wordt door te putten uit bestaande buffers; het feit dat voor het eerst ook het opbouwpercentage is aangepast en een aantal additionele maatregelen die vooral voor gepensioneerden gunstig uitpakken in de transitie naar het nieuwe stelsel, heeft de Federatie uiteindelijk bewogen het totaal als evenwichtig te beoordelen zoals verwoord in één van onze nieuwsbrieven van 2021. Het bestuur van de LBPG zal zich met de Federatie blijven inzetten voor deze thema’s. Zij zal zich realistisch maar kritisch opstellen tegenover het Philips Pensioenfonds en andere stakeholders die bij het pensioenfonds betrokken zijn.
B) Een toekomstbestendige organisatie van Philips gepensioneerden.
Vanwege het afnemend aantal lokale gepensioneerden verenigingen en daarmee aantal leden van de Federatie, het verstandig is om op actief deze ontwikkelingen in te spelen. Dit zodat de toch al zwakke positie van gepensioneerden in de pensioendiscussie niet verder onder druk komt te staan. In het tweede kwartaal van 2020 is een project opgestart om de belangenbehartiging voor met name de Philips gepensioneerden toekomstbestendig vorm te gegeven. Het projectteam heeft geadviseerd om de Federatie om te vormen tot een ledenvereniging van Philips Gepensioneerden, en niet langer als een Federatie van lokale verenigingen van gepensioneerden. Het bestuur van de Federatie heeft dit advies omarmd, maar er nog veel moet gebeuren om een stevige, gedragen organisatie neer te zetten. Zaken als statuten, ledenadministratie, contributieniveau en heffing, communicatie, nieuwe onderlinge relaties zullen veel aandacht vragen. Omdat het bestuur aan ziet komen dat de komende jaren zeer veel aandacht gegeven moet worden aan de majeure ontwikkelingen op het gebied van pensioenen is de reorganisatie tot volgend jaar uitgesteld. Om te voorkomen dat door het wegvallen van lokale verenigingen leden van die verenigingen geen onderdak meer hebben binnen de Federatie zal het bestuur in de ALV voorstellen doen voor een sponsor-lidmaatschap.
C) Ledenwerving
Vanuit de overtuiging dat bij belangenbehartiging de kracht van het getal relevant is, zal ook in 2022 aandacht worden besteed aan ledenwerving. Ledenwerving, vooral onder mensen die net met pensioen gaan blijft van groot belang om de belangenvertegenwoordiging op langere termijn zeker te stellen. De werving via NRC en via de mailing van Myshop hebben niet tot een merkbare groei van nieuwe leden geleid. Daarom heeft de focus bij de werving in 2021 gelegen op het leaflet bij het blad “Generaties” dat door het Philips Pensioenfonds naar alle gepensioneerden wordt gestuurd. Door deze actie hebben zich dit jaar meer dan 200 nieuwe LBPG leden aangemeld.
D) Communicatie
De LBPG heeft nadrukkelijk gekozen voor communicatie via internet. Dit omdat dit snel, effectief en transparant en toekomstbestendig is. In 2019 is besloten om de leden van de LBPG de optie te geven om ook een papieren versie van het senioren bulletin te ontvangen. Deze optie wordt ook dit jaar gecontinueerd. Wel is besloten om meer nadruk te leggen op de actuele nieuwsbrieven, die veelal maandelijks op de website verschijnen.
E) Collectieve ziektekostenverzekering
De LBPG leden profiteren ook van het door de Federatie geregelde collectieve contract voor de zorgverzekering. In 2022 wordt het collectief contract voor de zorgverzekering via Aon met Zilveren Kruis voortgezet. De minister heeft besloten dat de korting voor collectieve zorgverzekeringen maximaal 5% mag zijn. De collectiviteitskorting op de aanvullende verzekeringen blijft wel 20%. De Federatie zet zich in voor een op ouderen toegesneden aanvullend pakket. Tevens wordt er voor individuele gevallen ondersteuning geboden in de contacten met Aon.
3) Vaststelling contributie Beleids- en werkplan LBPG 2022
De huidige contributie is €2 per maand en wordt geïnd door een maandelijkse inhouding door het PPF op het pensioen. Deze werkwijze is kosteneffectief en loopt goed. Door de samenwerking met de Federatie, onder meer door het delen van het secretariaat, is het kostenniveau van de LBPG beperkt. In verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van pensioenen is er besloten dat er een reserve moet worden opgebouwd om in moeilijke tijden onze belangen te kunnen verdedigen. Gelet op de inmiddels opgebouwde reserve en de verwachtte kosten in de komende jaren is besloten om de contributie in 2023 te verlagen naar €1,50 per maand.
4) Bestuurswisseling
In de ALV van april 2021 is het dagelijks bestuur van de LBPG volledig vernieuwd. Door het vertrek van Jan Christiaens per april 2022 is er een vacature ontstaan voor een penningmeester.
5) Tot slot
De groei van het aantal leden van de LBPG blijft van groot belang voor de toekomst. Mond-op-mond reclame is een zeer doeltreffende methode. Wij doen daarom een dringende oproep aan alle bij de LBPG aangesloten gepensioneerden en polishouders om actief te helpen werven zodat organisatie van Philips pensioengerechtigden dé representatieve vereniging blijft die als belangrijke gesprekspartner wordt gezien door het Philips Pensioenfonds, Philips, vakorganisaties en andere betrokken partijen. Wij zijn als LBPG ook vorig jaar groter gegroeid, laat ons dit voortzetten. We danken iedereen voor de inbreng in het afgelopen jaar en hopen ook voor 2022 op uw grote betrokkenheid!
Jan Konijnenberg, voorzitter
Erik Overbeeke, secretaris