Beleids- en werkplan 2024 Landelijke Belangenvereniging van Philips Gepensioneerden (LBPG) en Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (“Federatie”) (FPVG).
Inleiding.
Het beleidsplan 2024 borduurt voort op het plan 2023 waarbij ook dit jaar is gekozen voor een geïntegreerde aanpak immers, de belangen van beide verenigingen lopen grotendeels parallel met enkele accentverschillen. Waar die verschillen relevant zijn in het kader van dit plan zal dat worden aangegeven.
Een aantal van de speerpunten als benoemt in het plan 2023 blijven onverkort relevante aandachtspunten met een belangrijke focus op de implementatie van de Wet Toekomst pensioenen (WTP).
In de loop van 2023 is het wetgevende traject afgerond en de WTP is inmiddels een feit. Daarmee is ook de focus bepaald voor de activiteiten van het Bestuur van zowel LBPG als FPVG.
Ook in 2023 hebben een aantal lokale verenigingen moeten besluiten hun activiteiten te beëindigen. Dat betekent dat we ons blijvend moeten bezinnen op de vraag welke organisatievorm het beste past bij de belangenbehartiging van Philips, Signify en Versuni gepensioneerden.
De basis voor deze belangenbehartiging is breed. Een brede basis is nodig om ook op landelijk niveau, via de Koepel Gepensioneerden, een stem te hebben die gehoord wordt. In de LBPG en FPVG zijn enige duizenden gepensioneerden verenigd.
Communicatie met en uitbreiding van deze doelgroepen is ook een thema waarin we blijven investeren.
In het onderstaande zullen we nader ingaan op de prioriteiten die het Bestuur voor ogen heeft in 2024 in de overtuiging dat met die focus de belangenbehartiging van de achterban het meest is gediend.
Doelstellingen Federatie en LBPG.
Het beleidsplan moet begrepen worden in de context van de doelstellingen van de Federatie. Het is om die reden nuttig om die doelstellingen nog weer eens even kort te memoreren. De doelstellingen zijn voor LBPG en FPVG gelijk muv de subsidie coördinatie.
De doelstellingen zijn:
- Het behartigen van de belangen van Philips gepensioneerden richting Philips Pensioenfonds, Philips, Signify, Versuni en andere stakeholders.
- Het behartigen van deze belangen richting overheid en de samenleving in het algemeen middels participatie in de Koepel Gepensioneerden; dit gericht op koopkrachtbehoud en wetgeving met betrekking tot pensioenen, fiscale zaken, wonen, zorg en welzijn voor senioren.
- Het coördineren van door Philips verstrekte subsidies.
- Het coördineren van het collectief contract over de ziektekostenverzekering bij Aon.
Beleidsprioriteiten 2024.
- Pensioenen.
Wet Toekomst Pensioenen (WTP)
Na het tot stand komen van de wet is de aandacht nu volledig gevestigd op de implementatie hiervan. Een traject met een moeilijk te overschatten complexiteit. Al in 2023 heeft het Bestuur gebruik gemaakt van het haar toegekende hoorrecht en we zullen daar in 2024 uiteraard verder invulling aan geven. Uitgangspunt daarbij blijft het position paper dat we eerder opstelden en waarin onze belangrijkste standpunten zijn opgenomen.
In 2024 zal het transitieplan gestalte moeten krijgen. De sociale partners zijn hierbij aan zet. Op het moment van schrijven van dit beleidsplan was nog geen sprake van overeenstemming. Dat maakt het ook lastig om op dit moment invulling te geven aan een inhoudelijke discussie met de onderneming in het kader van het hoorrecht. In deze discussie zal het Bestuur zich vooral richten op de wijze waarop partijen voorstellen een eventuele buffer bij PPF te verdelen. Immers, mogelijkheden tot initiële koopkrachtstijging en -behoud worden direct beïnvloed door de keuzes die men hier zal maken.
Als het transitieplan in de loop van 2024 is opgesteld is de FPVG is in de gelegenheid hier een formeel oordeel over te geven. Het Bestuur zal zich beraden op de wijze waarop de achterban kan worden betrokken bij deze standpuntbepaling.
In ieder geval zal het Bestuur zich hierbij ook juridisch laten adviseren net zoals we van deze ondersteuning gebruik maken bij de voorbereiding van de hoorrecht gesprekken.
Na goedkeuring van het transitieplan door PPF en DNB zal de aandacht verschuiven naar de uitvoering. Waar mogelijk zal het Bestuur de aspecten verbonden aan de uitvoering volgen en beoordelen tegen de achtergrond van de belangen van de gepensioneerden. Voorlichting en communicatie zullen daarbij in ieder geval belangrijke aandachtspunten zijn. - Contact verenigingen.
2A. Lokale verenigingen
Voor zowel Federatie Bestuur als lokale verenigingen is het van belang wederzijds goed onderling contact te hebben en houden. We geven dat momenteel vorm door regulier overleg met de regiobestuurders. In de afgelopen periode hebben we goede ervaringen opgedaan met bezoeken cq presentaties op locatie bij enkele lokale verenigingen. Dit is een goede methode gebleken om enerzijds te delen en toe te lichten waar we als Federatie voor staan en mee bezig zijn maar anderzijds ook om direct van de achterban te horen wat er leeft. We gaan daar in 2024 mee door.
2B. Koepel Gepensioneerden.
De Federatie is aangesloten bij de Koepel Gepensioneerden, een landelijke vereniging van gepensioneerden verenigingen en maakt tevens deel uit van de overleggroep Zuid binnen de Koepel. In deze overleggroep worden de ALV’s van de Koepel voorbereid en wetenswaardigheden uitgewisseld tussen de verenigingen.
De Koepel concentreert zich op belangrijke thema’s voor ouderen (pensioen, wonen, zorg en welzijn) en richt zich bij haar belangenbehartigende rol vooral ook op de politieke besluitvorming over deze thema’s. Ze is daarin ook effectief.
Via interventie van onder meer de Koepel zijn aspecten van de WTP aangepast.
De Federatie is binnen de Koepel een grote vereniging. Vanuit deze brede basis kunnen we onze standpunten doorgeven en kan de Koepel haar landelijke rol spelen. Binnen de regionale en landelijke Koepel overlegstructuren zullen we ook in 2024 onze standpunten naar voren brengen. - Communicatie/Ledenwerving.
De ontwikkeling van het aantal aangesloten verenigingen gaat langzaam maar zeker omlaag, hetgeen te maken heeft met het feit dat verschillende vroegere Phillips vestigingen al vele jaren gesloten zijn en er derhalve geen of beperkt nieuwe leden bijkomen. Het aantal leden met een Philips-pensioenaanspraak daalde in 2013 van 6542 naar 6068.
De reden voor verenigingen om te stoppen is vaak gelegen in het feit dat men moeite heeft om nieuwe bestuursleden te vinden. Een aantal verenigingen hebben gekozen om een open vereniging te worden waar ook gepensioneerden zonder een Philips achtergrond, welkom zijn (bijv. de PVGE). Bij deze verenigingen stijgt het ledenaantal soms wel.Er zijn 23 lokale Gepensioneerde Verenigingen aangesloten bij de Federatie en eén landelijke vereniging, de LBPG.
De LBPG heeft ook te maken met een bescheiden leden teruggang, van 1922 leden begin 2023 naar 1854 leden in januari 2024′, waarschijnlijk omdat steeds minder nieuw gepensioneerden vanuit Philips met pensioen gaan.
Het PPF heeft ons vorig jaar geconfronteerd met de wens om de kosten door te belasten voor het inlegvel in het decembernummer van Generaties. Dit inlegvel werd gebruikt om leden te werven, zowel voor lokale verenigingen als voor de LBPG.
Dit jaar zal er in plaats daarvan twee keer een pagina grote advertentie geplaatst worden in Generaties, specifiek gericht op de LBPG.
In 2024 zal het aantal Senioren Bulletins worden teruggebracht van 3 naar 2. Nieuwsbrieven zijn meer actueel en komen in principe uit zodra er iets te melden is, daarmee neemt de behoefte aan een gedrukt blad af. Als dat bevalt zal het SB in de komende jaren uit gefaseerd worden.
De websites van LBPG en Federatie zullen in 2024 een upgrade krijgen; de vormgeving wordt vernieuwd en de navigatie worden verbeterd, deels door de websites te integreren waar de content dit toe laat. - Zorgcollectief.
Vanaf 2023 zijn Philips medewerkers en gepensioneerden voor hun zorgkosten verzekerd bij verzekeraar Zilveren Kruis.
De rol van Aon is beperkt tot adviseur en ondersteuner.
De Vitaal-lijn biedt een ruime keuze in combinatie van basisverzekering en aanvullende pakketten. In de Vitaal-lijn is een speciale aanvullende verzekering voor senioren (Vitaal-senior). Vanaf 2024 worden de zorgpremies van alle verzekerden rechtstreeks door Zilveren Kruis geïnd.
Collectiviteitskortingen voor de verplichte zorgverzekering zijn helaas niet meer toegestaan. Dit heeft ertoe geleid dat de premies van de zorgverzekeraars voor de basiszorgverzekering nauwelijks nog onderling verschillen.
Gelukkig werd de 20% korting voor onze aanvullende zorgverzekeringen met Zilveren Kruis gecontinueerd en blijft premiekorting voor de tandartsverzekeringen 15%.
Ook interessant bij onze zorgverzekeringen is het preventiebudget van de aanvullende Vitaal zorgpakketten. Het budget varieert van € 300 tot € 700 afhankelijk van het verzekerde Vitaal pakket. De vergoedingenwijzer vermeldt diverse cursussen en trainingen waarvoor het preventiebudget kan worden ingezet.De zorgcommissie van de Federatie zal zich blijven inzetten voor de begeleiding van individuele gevallen in geval van vragen of klachten richting Zilveren Kruis. Komt u er niet uit, laat het ons weten.
Verder blijven we de informatie uit de Koepel Gepensioneerden v.w.b. Zorg, Welzijn en Wonen doorgeven via de kanalen van FPVG.