Nieuwsbrief 3
vrijdag 19 januari 2024
Niet onlogisch: was er toen vorig jaar over de wet werd gestemd zowel in de Eerste als in de Tweede Kamer sprake van een meerderheid van bijna tweederde, na de verkiezingen van 22 november liggen in ieder geval in de Tweede Kamer de kaarten inmiddels flink anders: daar hebben de partijen die vorig jaar tegen stemden nu de meerderheid. En van de partijen die op dit moment een poging doen om tot een nieuw kabinet te komen, stemden zelfs drie van de vier tegen de wet.
Zowat meteen na de installatie van de nieuwe Tweede Kamer vroeg Agnes Joseph, pensioenwoordvoerder van Nieuw Sociaal Contract (de partij van Pieter Omtzigt), dan ook een debat over de nieuwe wet aan. Omdat zij daarvoor steun kreeg van de meerderheid van haar nieuwe collega’s, moest minister Schouten deze week aan de bak.
De dag voor het debat sprak Koepel-voorzitter John Kerstens met de minister. Op haar verzoek.
Kerstens: ‘Ik heb de minister duidelijk gemaakt dat ze alleen kan voorkomen dat de fundamenten van haar nieuwe wet in gruzelementen vallen als ze echt iets laat zien op het onderwerp waar het allemaal om begonnen is: koopkrachtige pensioenen. Doet ze dat niet of onvoldoende, dan roept ze zaken die haar wet grondig aantasten en waar ze absoluut niet op zit te wachten als bijvoorbeeld de plicht om per pensioenfonds een referendum te houden over zich af.’
Kerstens zette daarom nog eens uiteen wat de hoofddoelstelling van de Koepel Gepensioneerden en haar collega-seniorenorganisaties in de Seniorencoalitie is: dat in het nieuwe stelsel serieus werk wordt gemaakt van het koopkrachtig maken van de pensioenen, zodat die straks anders dan nu (in normale omstandigheden) meegroeien met de inflatie en een eind komt aan het voortdurende koopkrachtverlies van gepensioneerden. Pensioenfondsen moeten daartoe meer mogelijkheden krijgen. Daarnaast hield Kerstens een pleidooi om verenigingen van gepensioneerden opnieuw hoorrecht toe te kennen als vakbonden en werkgevers na hun oorspronkelijke transitieplan opnieuw om tafel gaan (bijvoorbeeld omdat de omstandigheden zijn veranderd). Tevens gaf hij aan dat verenigingen van gepensioneerden zich pas een goed oordeel kunnen vormen over het koopkrachtig worden van pensioenen in het nieuwe stelsel als duidelijk is hóe men dat wil gaan bereiken. Veel transitieplannen zeggen daar weinig over, ‘omdat dat aan het bestuur van het pensioenfonds is’.
Eerder al hadden de Koepel en haar collega-organisaties (ANBO-PCOB, NOOM en SOMNL) politieke partijen op de hoogte gesteld van hun wensen. Dat leidde onder meer tot de toezegging in het debat dat verenigingen van gepensioneerden inderdaad opnieuw gehoord moeten worden als vakbonden en werkgevers een tweede keer om tafel gaan. De minister gaf ook aan het logisch te vinden dat verenigingen van gepensioneerden zicht krijgen op hoe sociale partners en pensioenfondsen denken koopkrachtige pensioenen te realiseren.
Volgende week dinsdag wordt over de tijdens het debat ingediende moties gestemd. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de motie die Agnes Joseph indiende om onderzoek te verrichten naar de optie dat opgebouwde pensioenrechten niet worden ‘ingevaren’ in het nieuwe stelsel, maar achterblijven in het huidige. De minister heeft aangegeven zo’n onderzoek, ook als de Kamer daar bij meerderheid om zou vragen (en bedoelde motie dus steunt), niet uit te zullen voeren. Dat zou naar de mening van de minister nog meer onduidelijkheid en vertraging opleveren.
Grote onbekende in de hele discussie blijft voorlopig natuurlijk wat PVV, NSC, BBB en VVD op het gebied van pensioenen afspreken in een eventueel regeerakkoord. Duidelijk is dat de VVD, die als enige van de in gesprek zijnde partijen voor de wet stemde, niet zit te wachten op aanpassing laat staan intrekking ervan. Maar toen hij in het debat daarnaar werd gevraagd, kon VVD-woordvoerder Thierry Aartsen niet anders dan aangeven dat pensioen voor de VVD geen ‘breekpunt’ is. Overigens viel in het debat ook het verschil in opstelling tussen BBB en PVV enerzijds en NSC anderzijds op. Daar waar de eerste twee partijen de wet willen intrekken (en de voorbereidingen bij pensioenfondsen om over te stappen nu stop willen zetten, een voorstel van de SP), zet de partij van Omtzigt in op aanpassing ervan.
Wordt vervolgd.
De Seniorencoalitie (bestaande uit de landelijke seniorenorganisaties ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, SOMNL en NOOM), vraagt dringend aandacht om het onderwerp vergrijzing stevig te agenderen. Vandaar dat er vandaag een brief inclusief manifest naar informateur Ronald Plasterk verzonden is om te bepleiten dat de vergrijzing met spoed op de agenda van het nieuwe kabinet komt.
“Helaas hebben we moeten constateren dat het vraagstuk van de vergrijzing en de ouder wordende samenleving (te) weinig prioriteit heeft gekregen in verkiezingsprogramma’s. We doen hierbij een oproep om de vergrijzing en de consequenties hiervan, wel hoog op de agenda te plaatsen” beklemtoont Anneke Sipkens, directeur-bestuurder ANBO-PCOB.
De Seniorencoalitie wil een stevige visie en samenhangend overheidsbeleid de komende jaren op allerlei terreinen. De vergrijzing brengt behoorlijke uitdagingen met zich mee. De groep werkenden wordt kleiner en de groep niet-werkenden groter, met als gevolg oplopende personeelstekorten. Dit is nu al zichtbaar in de gezondheidszorg waar steeds meer mensen problemen hebben om de juiste zorg te krijgen. “We moeten naar een integrale aanpak waarbij over schotten en ministeries heen gekeken wordt naar waar senioren en de samenleving behoefte aan hebben.”, aldus John Kerstens voorzitter Koepel Gepensioneerden.
Ook op de woningmarkt zijn de consequenties van het negeren van de demografische trends zichtbaar. Het stagneren van de doorstroom door het gebrek aan passende en betaalbare woonalternatieven voor ouderen leidt tot grote tekorten voor andere doelgroepen. Maar ook buurten en wijken als ook de bijbehorende infrastructuur en voorzieningen zijn niet ingesteld op de groeiende groep ouderen en hun behoefte aan activiteiten en contacten dicht bij huis. “Dit heeft tot gevolg dat we te maken krijgen met een toenemend sociaal isolement en een groter beroep op zorg. Zeker daar waar het toch al kwetsbare groepen betreft”, waarschuwt Lucía Lameiro García, directeur-bestuurder SOMNL.
We hebben er alle belang bij om te zorgen dat ook de ouder wordende bevolking kan blijven bijdragen aan de samenleving. Nederlanders worden gezonder ouder. Jonge gepensioneerden hebben een beter inkomen dan hun voorgangers. De armoede onder ouderen is naar verhouding laag en ouderen zetten massaal de schouders onder het vrijwilligerswerk en de mantelzorg. Zonder actieve ouderen zou Nederland vastlopen. Maar zonder goed afgestemd interdepartementaal ouderenbeleid met specifieke aandacht voor ouderen in kwetsbare posities wordt de kloof tussen ouderen onderling en de rest van de samenleving juist groter en daarmee wordt de bijdrage die álle ouderen kunnen leveren aan de samenleving beperkt in plaats van gestimuleerd.
Maak van de vergrijzing een kans door de juiste maatregelen te nemen. Nederland moet zich verder beter voorbereiden op de ‘dubbele vergrijzing’.
Einde persbericht.
Zoals in het manifest te lezen is, benadrukt de Seniorencoaltie nogmaals dat we aandringen op het waarmaken van de belofte van een koopkrachtig pensioen en het eindelijk een einde maken aan het onder aan alle koopkrachtlijstjes bungelen van senioren.
https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/wat-is-er-te-doen/tentoonstellingen/living-looonger/
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl