Nieuwsbrief 10
zaterdag 1 april 2023
ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM vinden het onbegrijpelijk dat werkende AOW’ers uitgesloten zijn. Waarom zouden zij niet in aanmerking mogen komen voor een financieel steuntje in de rug waarmee ze zich kunnen blijven ontwikkelen? “Juist in deze tijd met een krappe arbeidsmarkt kunnen senioren een belangrijke rol spelen”, zegt John Kerstens namens de Seniorencoalitie.
Op 1 mei kunnen belangstellenden weer een aanvraag doen voor een budget van €1.000 voor scholing en ontwikkeling. De Seniorencoalitie vindt dat ook werkende AOW’ers mee moeten kunnen doen met deze ronde.
De Tweede Kamer praat donderdag 30 maart met de ministers Van Gennip en Schouten over de uitvoering van de sociale zekerheid. Tijdens dit debat kan de Kamer de ministers vragen het STAP-budget ook voor AOW’ers met een baan open te stellen.
Niet meer van deze tijd
Een ander discussiepunt is het aanpassen van de regels rondom samenleefvormen van AOW’ers. “De regels zijn niet meer van deze tijd”, stelt Kerstens. “Daarom moet er nu snel een concreet plan komen van de ministers over hoe deze worden aangepast.”
Tegenwoordig zijn er allerlei leefvormen waarvoor de huidige regels – die nog grotendeels stammen uit de jaren 50 van de vorige eeuw – niet meer voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een getrouwd stel dat niet in hetzelfde huis woont of een ouder die met zijn kind samenwoont. Het is voor AOW’ers nu niet duidelijk wanneer er precies sprake is van een ‘gezamenlijke huishouding’.
Uitzondering
De Seniorencoalitie vindt dat er moet worden gekeken naar de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie om te bepalen of iemand een gezamenlijke huishouding voert (en dus een AOW-uitkering voor samenwonenden krijgt). Staat er meer dan één meerderjarige op een adres ingeschreven, dan is er sprake van een gezamenlijke huishouding. Wel moet er, net als nu al in de wetgeving staat, een uitzondering blijven voor een ouder-kindrelatie.
UPDATE: motie over STAP-budget
Naar aanleiding van de oproep van de Koepel Gepensioneerden en haar zusterorganisaties heeft BBB een motie ingediend waarin er op wordt aangedrongen het STAP-budget ook open te zetten voor AOW’ers met een baan. Daarover wordt dinsdag 4 april gestemd.
Die uitvoerbaarheid kwam ook aan de orde tijdens het gesprek met voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie tijdens de recente Algemene Vergadering van de Koepel Gepensioneerden. Hoewel Jaarsma aangaf dat pensioenfondsen de wet “echt wel kunnen uitvoeren” (met als flinke disclaimer dat er ook dingen fout zullen gaan), zijn er inmiddels steeds meer signalen vanuit de pensioenwereld zelf dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Minstens net zo zorgelijk zijn de signalen dat het straks misschien niet zozeer sociale partners en pensioenfondsen zijn die bepalen hoe de op de nieuwe wet gebaseerde pensioenregelingen eruit gaan zien, maar dat pensioenuitvoerders feitelijk gaan voorschrijven wat wel en niet mogelijk is. Inmiddels worden op meerdere plekken over en weer al brandbrieven gestuurd en stevige gesprekken gevoerd tussen pensioenfondsen en uitvoerders. Over of overstappen wel op de door sociale partners en fondsen gewenste datum kan bijvoorbeeld. Of over de door de uitvoerder daarvoor in rekening te brengen kosten (die uiteindelijk door deelnemers en gepensioneerden worden opgebracht).
Koepelvoorzitter John Kerstens: ‘Het in 2019 door kabinet, vakbonden en werkgevers gesloten pensioenakkoord zat voordevol beloftes. Van “iedereen gaat erop vooruit” tot “het wordt allemaal transparanter en duidelijker”. Bij de vertaling van dat akkoord in de nieuwe wet zijn bij al die beloftes nogal wat vraagtekens te plaatsen. Tot op de dag van vandaag blijft bijvoorbeeld onduidelijk of mensen er echt op vooruit gaan. Daarom hameren we daar als Koepel voortdurend op. Hetzelfde geldt als het gaat om die transparantie en duidelijkheid. De wet is zo complex dat ik al eens in de krant heb geroepen dat het “niet uit te leggen, amper uit te voeren en al helemaal niet te begrijpen is”. Laten we eerlijk zijn: bij het maken van wetten is de uitvoering ervan altijd een ondergeschoven kindje. Dat heeft de politiek zelf ook erkend. Maar daar dan ook conclusies uit trekken en werk van maken, dat gebeurt dan weer niet automatisch. En dat moet wel, want niet politici zelf maar burgers (in dit geval bijvoorbeeld gepensioneerden) worden de dupe als het fout gaat.’
Het belang van een goede uitvoering werd deze week nog eens onderstreept toen bekend werd dat deelnemers bij de pensioenfondsen PME (‘de grootmetaal’) en PFW (zorg en welzijn) slachtoffer zijn van een datalek. Ook 95.000 deelnemers pensioenfonds PME slachtoffer van datalek (nos.nl)
In een overleg met het ministerie zijn daartoe afgelopen week de laatste puntjes op de i gezet. Het ministerie heeft toegezegd dat alle op de concept-Handreiking door de Koepel ingebrachte verbetervoorstellen zullen worden overgenomen. Die verbetervoorstellen vindt u hier.
Koepelvoorzitter John Kerstens is blij dat de Handreiking nu snel komt: ‘Gesloten pensioenfondsen en hun bijzondere situatie waren voor kabinet, maar ook voor vakbonden en werkgevers, duidelijk een blinde vlek. In het pensioenakkoord werd er met geen woord over gesproken, in het oorspronkelijke wetsvoorstel werden ze eigenlijk vergeten. Daardoor zouden ze niet eens de keus krijgen om wel of niet over te stappen naar het nieuwe stelsel. Op verzoek van onze lidverenigingen bij gesloten fondsen zijn we daarom het gesprek aangegaan. En het is mooi om te zien dat dat resultaat heeft gehad. Ik hou overigens nog wel een klein slagje om de arm: in een overleg zeggen dat onze voorstellen worden overgenomen is mooi, maar we wachten natuurlijk wel eerst even de nieuwe tekst af en daar gaan we dan nog eens met het vergrootglas doorheen.’
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl