Nieuwsbrief 38
zaterdag 16 november 2024
Maar op verzoek van een aantal woordvoerders is het debat een week verschoven en kruisen Kamerleden nu op 21 november de degens met de minister. Reden daarvoor is dat een paar Kamerleden het debat dreigden te missen door de uitgelopen behandeling van het Belastingplan 2025.
Koepelvoorzitter Kerstens is dan ook blij dat het debat verzet wordt: ‘Het is goed te merken dat (hoewel een aantal partijen zoals bijvoorbeeld de PVV zich niet meer bij pensioendebatten laat zien) Kamerleden pensioen nog steeds belangrijk vinden. En dat is het natuurlijk ook. Het kan immers niet zo zijn dat men denkt “Zo, de wet is er. Nu zijn we klaar”. Want dat zijn we zeker nog niet. Het feit dat inmiddels ook de pensioensector zélf erkent dat het nieuwe stelsel en de overstap daarnaartoe een stuk ingewikkelder is dan lang is gezegd, toont dat wel aan. Net zoals het gegeven dat in ieder geval wij nog behoorlijk wat twijfels hebben bij of de grootste belofte van de nieuwe wet, een koopkrachtiger pensioen, wel wordt waargemaakt.’
Minder blij is Kerstens met de weigerachtigheid van minister Van Hijum om daar onderzoek naar te laten doen: ‘De minister zegt dat er al genoeg onderzoeken zijn geweest. Hij verwijst daarbij naar allerlei studies die rondom het indienen van de wet zijn gedaan. Mooi, maar om dergelijke studies vragen we niet. We willen dat gekeken wordt hoe al die theoretische studies nu in de praktijk uitwerken. Of en zo ja hoe in de transitieplannen die er nu liggen aandacht aan koopkracht wordt besteed. Of er een serieuze ambitie wordt uitgesproken en daar ook invulling aan wordt gegeven. Overigens geeft de minister wel aan dat ook hij koopkracht belangrijk vindt en de vinger aan de pols wil houden. Want ons betreft, is dit het moment om daarmee te beginnen. We hebben daar inmiddels met een aantal Kamerleden over gesproken, dus we rekenen erop dat het aspect van een koopkrachtig pensioen in het debat serieus aan de orde komt. Overigens geeft minister Van Hijum in reactie op de brief van de Koepel wel aan zijn “ogen en oren open (te houden) voor mogelijke verbeteringen binnen de kaders van het Pensioenakkoord als blijkt dat dit nodig zou zijn en praktisch uitvoerbaar”. Daarmee zet hij wat ons betreft de deur op een kier voor daadwerkelijke verbeteringen.’
Koepelvoorzitter John Kerstens ziet terug op geslaagde bijeenkomsten: ‘Het is goed om ook regelmatig om de tafel te zitten met verzekeraars. Omdat een aantal van onze lidverenigingen een achterban vertegenwoordigt waarvan het pensioen niet bij een pensioenfonds maar bij een verzekeraar is ondergebracht. En omdat het zomaar eens kan zijn dat dat straks voor meer gepensioneerden gaat gelden als bijvoorbeeld kleine fondsen ermee stoppen en de pensioenvermogens elders worden ingebracht.’
Er is afgesproken elkaar regelmatig te ontmoeten om voor zogenaamde ‘verzekerde regelingen’ en vooral de gepensioneerden voor wie die gelden belangrijke onderwerpen te bespreken. Afgesproken is ook dat directeur Harold Herbert van het Verbond van Verzekeraars tijdens een van de volgende algemene vergaderingen van de Koepel als gastspreker zal optreden als ook dat het Verbond indien nodig kan worden ingeschakeld als de contacten tussen lidverenigingen van de Koepel en ‘hun’ verzekeraar niet al te soepel verlopen. Uiteraard zijn ook inhoudelijke onderwerpen als bijvoorbeeld de Wet Toekomst Pensioenen (minder van belang voor pensioenverzekeraars) en de bij verzekeraars bestaande indexatie-afspraken aan de orde geweest. Op basis van afspraken bij bijvoorbeeld de overgang naar een verzekerde regeling geldt bij veel verzekeraars (naast de garantie dat pensioenen nooit verlaagd zullen worden) vaak een vaste, zij het lage, jaarlijkse indexatie. Daarover is onder invloed van de gestegen inflatie de afgelopen jaren een discussie ontstaan. Mede naar aanleiding daarvan heeft de Ombudsman Pensioenen ook aandacht voor een en ander gevraagd.
Met verzekeraar Aegon (met wie Koepelvoorzitter John Kerstens dus ook in gesprek ging) zijn de contacten inmiddels aangehaald. Afgesproken is dat lidverenigingen van de Koepel een vast aanspreekpunt krijgen en dat Aegon bereid is acte de présence te geven op bijeenkomsten van lidverenigingen en aan de slag gaat met via de verenigingen in kwestie aangedragen individuele of collectieve zaken. Daarnaast zal in overleg met de Koepel en haar lidverenigingen gekeken worden op welke wijze verzekeraars (net zoals pensioenfondsen dat doen) in hun uitingen aandacht kunnen besteden aan de mogelijkheid voor (bijna) gepensioneerden om lid te worden van een vereniging van gepensioneerden.
Kerstens: ‘Al met al geslaagde gesprekken en een mooi vertrekpunt voor nader contact. Daarbij kunnen we een volgende keer bijvoorbeeld bespreken of er aanleiding is om het (in 2015 overeengekomen en in 2019 herziene) convenant tussen de verzekeringssector en de Koepel te herzien. Daarnaast ga ik, in overleg met onze lidverenigingen, verder met m’n rondje in verzekeringsland.’
Praat vandaag over morgen
In gesprek over wonen, zorg, contact en vitaliteit
‘Krachtig ouder worden – praat vandaag over morgen’ is een samenwerking tussen de Seniorencoalitie en lokale organisaties overal in Nederland. Het sluit aan bij de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ van het ministerie van VWS dat tot doel heeft de zorg en ondersteuning beschikbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit te houden.
Tijdens de bijeenkomst gaan senioren van rond de 60 jaar en ouder met elkaar in gesprek, onder begeleiding van getrainde gespreksbegeleiders. Het gesprek gaat over wensen en behoeften als het gaat om wonen, zorg, sociaal contact en fit blijven. Welke stap kan je morgen zetten? Wie of wat heb je daarbij nodig? En wat neem je mee uit de bijeenkomst? Vragen die voorbijkomen zijn bijvoorbeeld:
- Hoe wil je in de toekomst wonen?
- Waar moet je woning later aan voldoen?
- Kan je je woning geschikt maken voor eventuele thuiszorg?
- Wat is handig om in de buurt te hebben?
- Wie in de buurt kan helpen als je steeds meer zorg nodig hebt?
- Welke mensen zijn belangrijk voor jou?
- Wat kun je nu al doen om eenzaamheid te voorkomen?
- Hoe blijf je fit?
- Hoe houd je je geheugen en denken actief?
- Wat wil je graag nog doen in je leven? Waar droom je van?
- En andere vragen die een senior kunnen bezighouden.
Vitaliteit én kwetsbaarheid
Krachtig ouder worden gaat niet alleen over vitaliteit en zelfredzaamheid, maar ook over kwetsbaar durven zijn en om hulp durven vragen. De deelnemers aan de bijeenkomst delen hun verhalen, luisteren naar elkaar en denken met elkaar mee. Mensen gaan naar huis met nieuwe inspiratie, concrete plannen of zelfs praktische oplossingen voor hun situatie. Ook ontstaan waardevolle contacten tussen mensen die iets voor elkaar willen betekenen. Dát is inmiddels onze ervaring.
Met elkaar in gesprek
Met ‘Krachtig ouder worden’ faciliteren we de dialoog tussen senioren. Deelnemers ontdekken wat zij zelf belangrijk vinden. En hoe zij zich het best voorbereiden op een toekomst waarin de zorg steeds vaker thuis of digitaal is en informele (mantel)zorg belangrijk wordt. Of, zoals het ministerie van VWS het omschrijft: ‘Zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan’. Het gaat ook over van betekenis zijn als senior. Want met hun levenservaring en wijsheid hebben senioren veel te geven.
Ondersteuning van de Seniorencoalitie
Je organiseert de bijeenkomst met ondersteuning van de Seniorencoalitie (ANBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL) in de vorm van een toolbox. De Seniorencoalitie ontwikkelde in samenwerking met ervaren trainers het script voor de dialoog. Dit zorgt voor een geslaagde dialoog waarin senioren met elkaar in gesprek gaan en elkaar inspireren. Het doel van deze brede maatschappelijke dialoog is ook dat senioren hun eigen potentieel voor de samenleving benutten. Het doel is om in 2024, 2025 en 2026 jaarlijks 100 bijeenkomsten te organiseren, altijd in samenwerking met lokale en regionale organisaties.
Krijg inzicht in wat er leeft onder jouw senioren
De bijeenkomst ‘Krachtig ouder worden – praat vandaag over morgen’ levert veel op, ook voor jouw organisatie. Je brengt hiermee de dialoog op gang tussen senioren. Dat helpt hen om bewust te worden. En, nog mooier, om stappen te zetten. Andersom geeft het inzicht in wat er leeft onder ‘jouw’ senioren. Hoe bereiden ze zich voor op de toekomst? Wat kunnen mensen zelf en wat hebben ze nodig? Wat kan jullie organisatie doen? Dat helpt bij het ontwikkelen van beleid en concrete activiteiten waar veel behoefte aan is
Zo ondersteunen wij jullie organisatie
Zie je op tegen het organiseren van een bijeenkomst? Dat is niet nodig, want vanuit de Seniorencoalitie krijgen jullie ondersteuning, zowel inhoudelijk als praktisch:
Toolbox met (communicatie)materiaal
Je kunt gebruikmaken van kant-en-klaar materiaal. Zoals persberichten, nieuwsberichten en een uitnodigingstekst. Denk ook aan tafelmateriaal, zoals een inleidend verhaal over ‘Krachtig ouder worden’, een openingsvideo, dialoogvragen en een tafelkaartje met richtlijnen voor een succesvolle dialoog.
E-learning voor jullie gespreksbegeleiders
Jouw organisatie werft gespreksbegeleiders voor de bijeenkomst. Zij volgen dan een training volgens de methode van het Waarderend Onderzoek (Appreciative Inquiry – AI). Hiervoor ontwikkelden we een e-learning. Het Waarderend Onderzoek helpt gespreksbegeleiders om mensen te stimuleren en uit te gaan van ieders ideeën en talenten. Mensen voelen zich gehoord en gezien en worden gestimuleerd om oplossingen te bedenken voor zichzelf en voor elkaar.
Financiële bijdrage De Seniorencoalitie vergoedt de reiskosten van de gespreksbegeleiders. Bovendien ontvang je per buurtgesprek een bijdrage van 250 euro. Dit doe je zelf
We maken het jullie graag zo makkelijk mogelijk. Dit vragen we van jullie:
- Gespreksbegeleiders werven die de training kunnen volgen via de e-learningmodule.
- 15 tot 50 deelnemers werven per lokale bijeenkomst.
- Locatie regelen met gesprekstafels.
- Verslag maken van de bijeenkomst, met daarin de opgehaalde output én andere bevindingen. Hiervoor is een dashboard beschikbaar.
Aanmelden
Wil je senioren stimuleren om na te denken over morgen? Geef je dan vandaag nog op voor het organiseren van een lokale bijeenkomst, met ondersteuning van de Seniorencoalitie. Ga naar www.deseniorencoalitie.nl/een-gesprek-in-de-buurt-organiseren/ vul hier het interesseformulier in. Voor vragen kun je mailen naar: contact@deseniorencoalitie.nl.
Zo kunt u via Rijbewijskeuringsarts.nl een aantrekkelijke korting krijgen op de keuring voor uw rijbewijs. Als Koepel-lid betaalt u een vast tarief: € 47,50 voor de rijbewijskeuring A/B/BE/T (75+). Een online-afspraak via www.rijbewijskeuringsarts.nl is met extra korting: € 45,12 (tarieven zijn incl. BTW). Bellen en mailen kan ook: 085-0180 800 of mail naar afspraken@rijbewijskeuringsarts.nl om direct een afspraak te maken. Keuringen vinden plaats door heel Nederland, ook bij u in de omgeving.
Deze week hebben de zorgverzekeraars de premiebedragen voor 2025 bekend gemaakt. Via onderstaande link ziet u de nieuwe tarieven bij VGZ waarmee de Koepel een kortingsafspraak heeft en kunt u uw korting op de aanvullende verzekering(en) bekijken. https://www.vgz.nl/zorgverzekering/collectieve-zorgverzekering/Koepel-Gepensioneerden.
Nieuw op de pagina ledenvoordeel is het aanbod voor een jaarabonnement op Vijftig+ Magazine. Download hieronder een gratis digitaal inkijk exemplaar:
BN_Inkijkexemplaar_DEF.pdf
Ontdek op Ledenvoordeel alle profijten die uw lidmaatschap van de Koepel extra waardevol maken.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl