gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.
Nieuwsbrief 41
zaterdag 20 november 2021
Nederland kent een groeiend aantal zogenaamde ‘gesloten pensioenfondsen’. Dat zijn pensioenfondsen die geen actieve deelnemers meer kennen en waarvoor dus ook geen premie meer wordt afgedragen. Een dergelijk fonds ‘beperkt’ zich tot het beheren van het in het verleden opgebrachte pensioenvermogen en het uitkeren van pensioenen.
In het in 2019 gesloten pensioenakkoord is nauwelijks aandacht besteed aan het specifieke karakter van dergelijke fondsen. Bij kabinet, vakbonden en werkgevers staan ze dan ook nauwelijks op het netvlies. Maar wel bij de Koepel Gepensioneerden. Verscheidene van onze lidverenigingen kennen namelijk zo’n gesloten fonds.
Daarom heeft de Koepel Gepensioneerden aangedrongen op een afzonderlijk overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over gesloten fondsen. Dat overleg, dat namens de Koepel wordt gevoerd door voorzitter John Kerstens en vertegenwoordigers van lidverenigingen die een gesloten fonds kennen, zal binnenkort worden opgestart.
Uitgangspunt van dat overleg is een door de Koepel Gepensioneerden opgestelde notitie waarin de specifieke positie van gesloten fondsen uit de doeken wordt gedaan èn waarin wordt aangegeven welke knelpunten de voorziene wetgeving juist voor dergelijke fondsen kent. Doel van het overleg is uiteraard het creëren van goede, passende oplossingen.
Met een booster kan de bescherming worden verhoogd. Zo zijn zij beter beschermd en hebben nieuwe virusvarianten ook minder kans zich te ontwikkelen en te verspreiden. De minister heeft dit advies overgenomen.
Lees hier alle informatie over deze vaccinatie.
9 op de 10 mensen ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie in hun buurt. Ook onder mensen van 75 jaar en ouder stijgt het bereik van NL-Alert. Het bereik onder deze groep ligt met ruim 7 op 10 ontvangers iets lager. Zij hebben bijvoorbeeld hun mobiele telefoon uitstaan wanneer zij visite ontvangen, gaan slapen of eten.
Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert u over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, een rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. Om mensen van 75 jaar en ouder beter te waarschuwen en te informeren bij noodsituaties, voert de overheid de NL-Alert campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’. De campagne legt mensen van 75 jaar en ouder uit waarom het verstandig is om de mobiele telefoon aan te laten staan om NL-Alerts te ontvangen.
Er zijn toolkitmaterialen beschikbaar waarvan u als vereniging kosteloos gebruik kunt maken op website, in nieuwsbrieven, op social media of andere communicatiekanalen.
De toolkit bestaat uit:
- Nieuwsbericht: Laad ‘m op en Laat ‘m aan
- Informatief artikel: Laad ‘m op en laat ‘m aan
- Nieuwsbrieftekst: Laad ‘m op en laat ‘m aan
- Informatief artikel: Ga het gesprek aan
- Ervaringsverhaal NL-Alert
- Narrowcasting Laad ‘m op en laat ‘m aan
- Beeldmateriaal
- Video: NL-Alert op uw mobiel (ANBO)
Animaties over NL-Alert
U klikt hier voor de link naar de website met de diverse informatiematerialen.