Nieuwsbrief 21, 2022
zaterdag 21 mei 2022
De conclusies van de Koepel Senioren (en andere seniorenorganisaties) werden door de aanwezigen unaniem onderschreven: het wetsvoorstel is in z’n huidige vorm onacceptabel: de beloofde koopkracht is een illusie, de overstap naar het nieuwe stelsel een black-box en de zeggenschap van gepensioneerden een lege huls.
Het valt Kerstens op dat het aantal bezoekers van bijeenkomsten het laatste half jaar fors is toegenomen. En de onvrede over de kabinetsplannen ook: “Het is duidelijk dat mensen steeds somberder worden over de beloften die een paar jaar geleden zijn gedaan. Dat komt omdat niet alleen het vertrouwen in ons pensioenstelsel, maar zeker ook het vertrouwen in de politiek zelf een stuk minder is geworden.”
Veelzeggend noemt Kerstens het feit dat hij op beide bijeenkomsten van de mensen van Hoogovens de vraag ‘Hoe kunnen we je helpen?’ kreeg. “Mijn antwoord daarop: door van je te laten horen. De politiek komt immers pas in beweging als ze voelen dat ze niet anders kunnen. En zolang ze het idee hebben dat gepensioneerden het allemaal wel best vinden, hun ongenoegen wel op Facebook uiten maar niet daarbuiten, het uiteindelijk (zij het morrend) gewoon zullen accepteren, dan gaat men door. En dus ‘moeten’ we wat.”
In deze Nieuwsbrief leest u daar trouwens meer over. Samen met andere seniorenorganisaties lanceert de Koepel Gepensioneerden een speciale actiewebsite en wordt een petitie gestart om Kamer en kabinet op andere gedachten te brengen en het ingediende wetsvoorstel fors te verbeteren.
Wetsvoorstel niet aanvaardbaar.
Direct na het indienen van het voorstel hebben wij samen met de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB en NOOM duidelijk gemaakt dat het wetsvoorstel voor gepensioneerden onacceptabel is, tenzij de wetgeving wordt aangepast aan onze wensen. Ons standpunt staat verwoord in een persbericht van de Seniorencoalitie van 30 maart 2022.
In april en mei is een schriftelijke vragenronde gehouden en hebben twee rondetafel-gesprekken plaatsgevonden, één met pensioendeskundigen en één waarbij ook vertegenwoordigers van seniorenpartijen aanwezig waren (zie onze nieuwsbrief van vorige week).
Medio april werd, los van de behandeling van het wetsvoorstel, een kort ‘verzameldebat’ gehouden over diverse (andere) pensioenonderwerpen waarin een aantal moties werd ingediend met oproepen aan het kabinet. De Seniorencoalitie heeft 3 mei een position paper ingediend waarin zij haar standpunt bepaalt.
Wat moet anders?
De gezamenlijke seniorenorganisaties zijn niet tegen het wetsvoorstel maar eisen een nieuw, verbeterd pensioenstelsel. Het pensioen staat al 12 jaar stil. En stilstand is achteruitgang. Gepensioneerden en werkenden is nu een koopkrachtig pensioen beloofd maar in het wetsvoorstel is het helemaal niet zeker dat er zo’n koopkrachtig pensioen komt. Er moeten écht wezenlijke aanpassingen worden gedaan voordat de organisaties in de Seniorencoalitie akkoord kunnen gaan met het nieuwe pensioensysteem.
Wij hebben daartoe de volgende drie eisen gedefinieerd:
1. Blijvend indexeren
2. Een eerlijke verdeling van de pensioenpot
3. Echt kunnen meepraten
Petitie en radioboodschappen.
Volgende week woensdag gaat de website van de Seniorencoalitie met het thema “Pas de pensioenwet aan!” live. Via die website kan men een petitie tekenen en ons steunen in onze campagne voor de eerdergenoemde verbeterpunten van de nieuwe wet. Maar u als lezer van onze nieuwsbrief kunt de petitie nu al tekenen door het aanklikken van deze link. Een link naar de petitie staat ook op onze website. Belangrijk: nadat u op de blauwe balk “Ik ondertekende de petitie” heeft geklikt, ontvangt u in uw mailbox een bevestiging van Stichting Petities waarin een link staat die u moet bevestigen. Wanneer u dat niet doet, telt uw stem niet mee.
Wij vragen u de link naar de petitie zoveel mogelijk te delen met familieleden, vrienden, kennissen en collega’s.
In de maand juni zullen wij radiospotjes gaan uitzenden waarin wij Nederland gaan oproepen de petitie te tekenen om ons te steunen in het streven de aanpassingen van de pensioenwet te doen implementeren.
De voorziene extra verhoging van het wettelijk minimumloon (met in totaal 7,5%) gaat niet in twee, maar in drie stappen plaatsvinden. En niet vanaf 2024, maar al met ingang van volgend jaar. Die eerste verhoging zal, anders dan oorspronkelijk de bedoeling was, bovendien ook doorwerken in de AOW. En daarmee lijkt de zogenaamde ‘koppeling’ toch in stand te blijven. In het regeerakkoord zou die worden geschrapt waar het die extra verhoging van het minimumloon betreft.
‘Lijkt in stand te blijven’, want bij de twee vervolgens in 2024 en 2025 voorziene verhogingen van het minimumloon groeit de AOW niet mee. En dat is wel waar in ieder geval de eerste Kamer in maar liefst drie aangenomen moties op heeft aangedrongen. Daar komt nog bij dat een groot deel van de financiering van de nu voorgestelde gedeeltelijke koppeling door senioren zelf zal moeten worden opgebracht. Zo wordt de IOAOW (die nota bene bedoeld is voor mensen met een onvolledige AOW die onder het sociaal minimum zakken) geschrapt en gaat de eerder aangekondigde verhoging van de ouderenkorting niet door. Een sigaartje uit eigen doos dus, dat bovendien juist senioren met een hele smalle beurs eerder geld kost dan oplevert.
Koepel-voorzitter John Kerstens: “Het is duidelijk dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is. Binnen het parlement, en daarbuiten. Door de nu gedane voorstellen wordt de koppeling (een principe in onze verzorgingsstaat) slechts gedeeltelijk hersteld en wordt de rekening daarvoor ook nog eens bij de verkeerden weggelegd. Ik zag economen al zeggen dat het kabinet zich hier ‘een omgekeerde Robin Hood’ toont. En dat lijkt me treffend uitgedrukt.”
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl