gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.
Nieuwsbrief 33, 2021
zaterdag 25 september 2021
–>
Probleem was wel dat die belofte pas zou worden ingelost bij het ingaan van het nieuwe stelsel dat in het pensioenakkoord werd afgesproken. Met ingang van 2026 dus.
De Koepel Gepensioneerden heeft daar vanaf het begin stevig tegen geprotesteerd: als er aan tien jaar bevriezing van de pensioenen nog eens zes worden aangeplakt voordat indexatie in beeld komt, kun je met recht spreken over een ‘verloren generatie’. Gepensioneerden die nooit zullen meemaken dat hun pensioen wordt verhoogd. Dat was voor de Koepel onaanvaardbaar. Ook in de aanloop naar de nieuwe regels (de zogenaamde ‘transitieperiode’) moet sprake kunnen zijn van indexatie.
Na heel wat overleg en druk zijn de partijen die het pensioenakkoord sloten nu aan het schuiven: inmiddels wordt gesproken over ‘de mogelijkheid van indexatie in 2022’. Dat is een stap, maar wat de Koepel Gepensioneerden betreft nog te vaag.
Daarom spreken John Kerstens en Jaap van der Spek (voorzitter en vicevoorzitter van de Koepel), samen met andere seniorenorganisaties, volgende week opnieuw met minister Koolmees. Overigens stemt de Tweede Kamer volgende week ook over een motie waarvoor de Koepel heeft gelobbyd. Die roept het kabinet op seniorenorganisaties nauwer bij de uitwerking van het pensioenakkoord te betrekken en op korte termijn duidelijkheid te verschaffen over snelle indexatie, een eerlijke overstap naar de nieuwe regels (waarbij rekening wordt gehouden met ontstane indexatie-achterstanden) en meer zeggenschap voor gepensioneerden.
En hoewel partijen bij het pensioenakkoord geen haast maken met het snel weer mogelijk maken van indexatie, hoor je ze er in de krant wel eens over. Maar waar je ze nooit over hoort, zijn de kosten die pensioenfondsen maken.
Die kosten bedragen inmiddels, zo blijkt uit onderzoek, meer dan 10 miljard euro. Meer dan 10 miljard. Per jaar. Voor directeuren, bestuurders, accountmanagers, gebouwen, ICT, briefpapier en noem het maar op. Het grootste deel van die 10 miljard gaat echter naar de beleggers die pensioenfondsen inhuren. Die beleggen een geld van henzelf, maar van werkenden en gepensioneerden.
De truc is dat altijd, ook deze keer weer, wordt gezegd dat die kosten wel meevallen als je ze afzet tegen de inmiddels 1900 miljard euro aan pensioenvermogen. Maar wat als je ze nou eens afzet tegen het aantal werkenden en gepensioneerden? Hoeveel ‘betaalt’ elk van hen aan die 10 miljard mee? Nou, ongeveer 1000 euro. Per jaar.
Natuurlijk kost het uitvoeren van pensioenregelingen geld. En natuurlijk moet pensioengeld belegd worden, en moet dat slim gebeuren. Anders wordt niet of nauwelijks rendement gemaakt. En dat is wel nodig.
Maar dat dat zó veel moet kosten! Daar zou je bijvoorbeeld vakbonden toch ook wel eens over willen horen. In de krant. Maar zeker ook in pensioenfondsen, waar ze immers zelf aan het stuur zitten en dus ook over die kosten gaan.
We hebben daar vast allemaal wat van meegekregen. Over de holocaust, de obsessie van meneer Wilders met mevrouw Kaag, over meneer Baudet die een gedicht voordroeg. En over zaken als de woningmarkt en de klimaatverandering.
Waar je minder over las, was koopkracht. Ondanks het feit dat de economie volgend jaar met 3,5% groeit, gaat de gemiddelde Nederlander er in koopkracht niet op vooruit. En de gemiddelde oudere al helemaal niet.
Toch is er wel over koopkracht gesproken. In het kader van de ‘deal’ die aan het einde van het debat tussen Kamer en kabinet is gesloten, wordt bijvoorbeeld 375 miljoen euro uitgetrokken om de energierekening volgend jaar een beetje in toom te houden en 120 miljoen euro om de algemene heffingskorting wat op te hogen.
Een voorstel van Groen Links en de PvdA om een miljard euro uit te trekken voor extra koopkrachtmaatregelen haalde het niet. Behalve CDA, CU, D66 en de VVD stemden ook Ja21, Omtzigt, SGP en Groep Van Haga daar tegen.
Dat betekent dat er voor de Koepel Gepensioneerden (die hierin samen met andere seniorenorganisaties optrekt) nog flink wat werk aan de winkel is om zeker ook de koopkracht van senioren te verbeteren. Om te beginnen door het weer gaan indexeren van de pensioenen, maar ook in aanloop naar de behandeling van het Belastingplan later dit jaar bijvoorbeeld.
Wordt vervolgd dus.
Persbericht: Steun nodig voor kwetsbare jonge senioren (incl. link naar rapport Regioplan)
Prinsjesdag: Geen uitzicht op koopkrachtverbetering senioren
Persbericht: Reacties ouderenorganisaties op Miljhoenennota
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 06-53840954
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl