Nieuwsbrief 23
zaterdag 7 juli 2024
Het Rapport van 2024 omvat een gedetailleerde omschrijving van de diverse pensioenstelsels in de 27 EU landen plus Noorwegen. Het spreekt vanzelf dat er grote verschillen zijn tussen de stelsels in de EU. Er zijn eigenlijk geen twee stelsels hetzelfde.
Het Rapport gaat in op de vraag in welke mate de huidige en toekomstige inkomen (vooral uit pensioen) na pensionering adequaat is. Hoe krijgen gepensioneerden uit de drie pijlers een inkomen dat voldoende is voor een waardig leven op oudere leeftijd.
Een kernbegrip in het Rapport is het woord longevity, zijnde de wetenschap van het (gezond) ouder worden. Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat we fit, actief en gezond de dingen kunnen doen die we het liefst doen. Oók op oudere leeftijd.
Waar er voorheen enkel werd gekeken naar hoe we onze levensduur konden verlengen (lifespan), ligt de focus nu vooral op hoe we onze levensjaren zo gezond en vitaal mogelijk kunnen leven (healthspan). Want we worden dus tegenwoordig wel ouder, maar we worden niet per se gezond ouder. In het oude Rome combineerden filosofen al de woorden longus (lang) en vita (leven). Longevity
Wanneer je nu geboren wordt in Nederland dan is de gemiddelde levensverwachting 81 jaar. Terwijl onze betovergrootouders die rond 1900 het levenslicht zagen, een gemiddelde levensverwachting hadden van slechts 44 jaar. Tegenwoordig worden we dus gemiddeld bijna twee keer zo oud!
Veel aandacht was er ook voor de gender ongelijkheid m.b.t. pensioenen. Oorzaken zijn o.a. dat vrouwen vaker part time werken, vaker de ouderenzorg op zich nemen, gemiddeld iets lager opgeleid zijn, etc.
Bij de totstandkoming van het Rapport heeft AGE Platform Europe, waarvan de Koepel lid is, een inbreng geleverd.
Het Rapport werd uitgebreid besproken in een congres op 27 juni (Brussel) waarin de betrokken EU commissaris aanwezig was en diverse panels specifieke onderwerpen uitdiepten. Probleem zijn de verdere vergrijzing, hogere pensioenleeftijd, digitalisering die voor ouderen lastig kan zijn, En natuurlijk werd ook hier weer gewezen op het adagium: niet roken, geen alcohol, voldoende bewegen en slapen. Verder sprak de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Peter A. Diamond (1940) het congres -via Zoom- toe, waarbij hij ook inging op pensioenstelsels in Amerika en Canada. Het congres werd namens de Koepel bijgewoond door bestuurslid Han Kooy.
Nederlands pensioenstelsel
En nog even dit. De Amerikaanse firma Mercer publiceert samen met beleggersorganisatie CFA Institute jaarlijks een lijst van de kwaliteit van het pensioenstelsel in een groot aantal landen (Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI)). In de top-drie figureren alternerend de laatste jaren Denemarken, IJsland en Nederland dat het afgelopen jaar bovenaan stond. Vorig jaar scoorde IJsland net iets beter
Vindplaats:
European Commission, Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion, The 2024 pension adequacy report – Current and future income adequacy in old age in the EU. Volume I, Publications Office of the European Union, 2024, https://data.europa.eu/doi/10.2767/909323. Download pdf hier
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl