Nieuwsbrief 8
zaterdag 9 maart 2024
Koepelvoorzitter John Kerstens: ‘Als vertegenwoordiger van zowat alle verenigingen van gepensioneerden in Nederland hebben we dagelijks de vinger aan de pols in pensioenland. En zien we dus als geen ander wat goed èn wat fout gaat. Dit debat is een goede gelegenheid om minister en Kamer te confronteren met hoe de uitwerking van de nieuwe wet verloopt. En die uitwerking verloopt verre van soepel: bij de tot nu toe verschenen transitieplannen van vakbonden en werkgevers moet je het onderwerp koopkrachtig pensioen met een vergrootglas zoeken, terwijl dat nou juist het belangrijkste argument voor een nieuwe wet was. Daarnaast zien we dat het in de wet neergelegde hoorrecht van gepensioneerden lang niet overal serieus wordt genomen. Dat moet dus twee keer anders.’
Het meest bont maakt het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) het, verreweg het grootste pensioenfonds van Nederland. Kerstens: ‘Terwijl de minister in de Kamer mooie woorden spreekt over het belang van het hoorrecht zakt nota bene het fonds waarbij de overheid zèlf de werkgever is lelijk door de bodem als het gaat om het serieus nemen van gepensioneerden daarbij. Sociale partners proberen verenigingen van gepensioneerden eerst buiten de deur te houden en willen ze als dat niet lukt met een gesprekje van welgeteld 45 minuten afschepen. Met daarbij dan nog de opmerking niet te veel op papier te zetten. En dat nadat ze zelf zowat al een jaar over de nieuwe pensioenregeling praten en het over bijna 500 miljard euro gaat. Wat de uitkomst van die besprekingen betreft: ook die belooft weinig goeds. Onderwerpen als het iets doen aan de fikse indexatie-achterstand en het realiseren van een koopkrachtig pensioen staan op het prioriteitenlijstje van vakbonden en werkgevers helemaal achteraan. Dat kan echt niet. Samen met onze bij het ABP actieve verenigingen* proberen we er alles aan te doen om te zorgen dat de stem van gepensioneerden ook bij het ABP serieus wordt genomen. We rekenen erop dat Kamer en minister ons daarin steunen.’
*
De bij de Koepel Gepensioneerden aangesloten verenigingen van gepensioneerden wiens pensioen geheel of gedeeltelijk is ondergebracht bij het ABP vindt u hieronder.
De verenigingen van gepensioneerden van Defensie, politie, Rijkswaterstaat, luchthavens en beroepsonderwijs hebben bij het ABP hun krachten gebundeld in de Federatie Onafhankelijke Gepensioneerden fog-abp-001.
Het gaat dan om de volgende verenigingen:
Bppol – En nog een WordPress site.
KVEO, Koninklijke Vereniging Eervol ontslagen Officieren.
Vereniging Gepensioneerden Schiphol (vgschiphol.nl)
VNoL – Vereniging van Nederlandse oud-Loodsen.
Voor alle andere gepensioneerden van ABP is er de ook bij de Koepel Gepensioneerden aangesloten Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen: Over ons (pensioenbelangen.nl)
Is uw pensioen geheel of gedeeltelijk afkomstig van het ABP en wilt u dat de stem van u en uw collega-gepensioneerden bij het ABP steviger doorklinkt? Word dan lid van een van onze verenigingen. Juist nu! Bent u zelf al lid, maar kent u andere ABP-gepensioneerden? Wijs ze dan op bovenstaande verenigingen en het belang van een lidmaatschap.
1. Financiële Inclusie
Niet iedereen heeft toegang tot bankrekeningen of digitale betalingsmogelijkheden. Contant geld biedt een toegankelijke optie voor mensen zonder bankrekening of voor degenen die liever niet digitaal bankieren. Het stelt mensen in staat om financiële transacties uit te voeren zonder afhankelijk te zijn van complexe technologieën of bankdiensten.
2. Veiligheid en Privacy
Contant geld biedt een niveau van anonimiteit en privacy dat niet altijd aanwezig is bij digitale transacties. In een tijdperk waarin zorgen over privacy en gegevensbeveiliging toenemen, vertrouwen veel mensen nog steeds op contant geld om hun financiële privacy te behouden en om te voorkomen dat hun transacties worden bijgehouden of gemonitord.
3. Veerkracht bij Technologische Uitval
Digitale betalingssystemen zijn afhankelijk van elektronische infrastructuur en netwerken. In het geval van technologische storingen, stroomuitval of cyberaanvallen, kan de beschikbaarheid van contant geld van vitaal belang zijn om economische activiteiten gaande te houden. Het hebben van een alternatieve betalingsmethode is essentieel om veerkracht te bieden in onvoorziene omstandigheden.
4. Bescherming tegen Financiële Uitsluiting
Sommige mensen, zoals ouderen, gehandicapten of mensen in afgelegen gebieden, kunnen moeite hebben om digitale betalingssystemen te gebruiken vanwege fysieke beperkingen of beperkte toegang tot technologie. Contant geld blijft voor deze groepen een vertrouwd en toegankelijk middel om financiële transacties uit te voeren, waardoor ze niet worden uitgesloten van het economische systeem.
5. Culturele en Historische Waarde
Contant geld heeft een diepgewortelde culturele en historische waarde. Het is een symbool van economische vrijheid en onafhankelijkheid en heeft een lange geschiedenis als een vertrouwd ruilmiddel in menselijke interacties. Het behoud van contant geld als een optie voor betaling eerbiedigt deze historische en culturele betekenis.
Het ministerie van Financiën bereidt een nieuwe wet voor over ‘chartaal betalingsverkeer’. ‘Chartaal betalingsverkeer’ is een mooie term voor wettige betaalmiddelen die je in de hand kunt houden. Tastbaar geld dus, zoals munten en bankbiljetten. Het wetsvoorstel werd in januari ‘in consultatie’ gebracht. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen dan suggesties doen voor verbetering van de nieuwe wet. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer maakte van die mogelijkheid gebruik.
Contant geld is en blijft heel belangrijk, vindt men in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Een groot deel van de samenleving geeft duidelijk aan contant geld te willen blijven gebruiken. In Nederland zijn ongeveer 2,6 miljoen volwassenen die om uiteenlopende redenen niet of nauwelijks digitaal vaardig zijn. Deze Nederlanders zijn in meer of mindere mate afhankelijk van contant geld. Consumenten blijven ook graag cash geld gebruiken omdat zij behoefte hebben aan privacy, omdat ze het gemakkelijker vinden of om budgettaire redenen: je kunt er je huishoudbudget beter mee bewaken.
De consultatie van het MOB is te lezen door op de link onder dit artikel te klikken. In het MOB zijn naast de Koepel Gepensioneerden ook ANBO-PCOB, de Consumentenbond, NOOM, SOMNL, Ieder(in), de Oogvereniging en de Stichting ABC (voor laaggeletterden) vertegenwoordigd.
Klik hier voor de internetconsultatie wetsvoorstel chartaal betalingsverkeer van het MOB.
En via de link www.internetconsultatie.nl/chartaal komt u op de website waar u behalve de hierboven genoemde consultatie ook reacties van anderen kunt lezen.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl