gepensioneerden en de seniorenorganisaties KBO-Brabant en FASv.
Nieuwsbrief 35, 2021
zaterdag 9 oktober 2021
Dat leidt ertoe dat partijen die het akkoord sloten (kabinet, vakbonden en werkgevers) nu gaan schuiven. Vorige week nam de Tweede Kamer na lobby van de Koepel een motie aan waarin de minister werd opgedragen snel helderheid te verschaffen over indexatie per januari volgend jaar; dus niet ‘ergens in het volgende jaar’, maar in het begin. Dinsdag gaf staatssecretaris Wiersma (die minister Koolmees, die tot informateur is benoemd, voorlopig vervangt) bij het vragenuur aan dat het kabinet anders dan tot nu toe bereid is om vanaf 1 januari aanstaande indexatie makkelijker mogelijk te maken, desnoods met terugwerkende kracht.
Dat moet dan wel als onderdeel van het pakket waarin de wetgeving die uit het pensioenakkoord voortvloeit wordt geaccordeerd. Logisch vanuit kabinet, vakbonden en werkgevers die het akkoord niet uit hun handen willen laten vallen. Maar wel een soort ‘koppelverkoop’.
En daar kan geen sprake van zijn als niet eerst aan andere belangrijke eisen van seniorenorganisaties wordt voldaan: de garantie dat straks eerlijk wordt overgestoken naar het eventuele nieuwe pensioenstelsel bijvoorbeeld. Een oversteek waarbij rekening wordt gehouden met zaken als onder meer het in het verleden in pensioenfondsen van ‘oud naar jong’ gevloeide vermogen en de daarmee verband houdende indexatie-achterstand. Bovendien moet de nu gedane ‘belofte’ wel meer zijn dan een ‘papieren toezegging’.
Volgende week dinsdag spreken voorzitter John Kerstens en vicevoorzitter Jaap van der Spek (samen met andere seniorenorganisaties) met staatssecretaris Wiersma, vakbonden en werkgevers. Daarbij zullen we de druk nog wat verder opvoeren: ‘boter bij de vis’. Diezelfde dinsdag stemt de Tweede Kamer opnieuw over een over pensioen ingediende motie. Ook bij de totstandkoming daarvan was de Koepel betrokken. Die motie vraagt om indexatie per 1 januari aanstaande zónder bovenbedoelde ‘koppelverkoop’.
Overigens werd in het parlement afgelopen dinsdag opnieuw duidelijk dat een grote meerderheid niet te porren is voor de vaak gehoorde oplossing ‘verander de rekenrente even en het lost zich vanzelf op.’ Zowel de meeste politieke partijen als kabinet, vakbonden en werkgevers vinden die oplossing ‘te kort door de bocht’.
In politiek Den Haag is dat pleidooi gehoord. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen na Prinsjesdag werd al extra geld vrijgemaakt om de stijgende energiekosten in de klauw te houden. En bij de Algemene Financiële Beschouwingen deze week zegde het kabinet na extra druk uit de Tweede Kamer toe met extra maatregelen te zullen komen. In de woorden van minister van Financiën Hoekstra: ‘We gaan doen wat echt nodig is’. Nog deze week is begonnen met een inventarisatie van welke groepen het meest getroffen worden.
Uiteraard blijven we een en ander nauwlettend volgen.
Bekijk onze
dossiers
Koepel Gepensioneerden
3500 GB Utrecht
T: 030 – 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl